Aktuelno

Lepi Brka u JU"Ugostiteljsko-ekonomska škola", Prijedor.


Bila nam je izuzetna čast ugostiti čuvenog kuvara Lepog Brku i pripremati jela potkozarskog kraja za njegovu emisiju "Domaćinske priče". Žao nam je jer nismo imali dovoljno vremena da naučimo više od šefa koji prikuplja svjetsko kulinarsko znanje, ali se nadamo da smo odgovorili izazovu i da ćemo uskoro imati priliku za novi susret.

Matursko veče za školsku 2021/2022 godinu.


Svaka generacija ostavi trag. Pokušali smo vam olakšati teške trenutke i naučiti vas svemu što znamo. Ovo veče je kruna druženja i saradnje, i posljednja "lekcija", zajednička, opuštena i prijateljska. Srećno!

Školska kuhinja


Učenici naše škole svakodnevno pripremaju i serviraju hranu u školskoj kuhinji i restoranu. Praksa prati nastavni plan i program, pa sve ono što se uči teorijski biva potvrđeno kroz praktični rad. Jelovnik se mijenja sedmično, ali najčešće sadrži hladno predjelo, toplo predjelo, glavno jelo, klasični doručak sa jajima, sirom i šunkom, salatu i kolač. Naš restoran je bio izuzetno posjećen, ali su epidemiološke mjere uticale na rad i sada poslužujemo jedino radnike Škole. Ipak, svi koji žele, mogu naručiti hranu i doći po nju. Svakako, dobijamo i povratnu informaciju pa možemo uticati na poboljšanje kvaliteta.

Kuvari na praksi uče kako se priprema povrće, meso, riba, jaja. Koje su to predradnje (pranje, čišćenje, sjeckanje), zatim kako teče postupak dinstanja, pečenja, prženja, kuvanja i, na kraju, serviranja i dekorisanja koje je naročito važno u modernoj kuhinji. Pripremaju domaća i međunarodna jela. Konobari trebaju znati izložiti sastav i način spremanja jela, te preporučiti obrok. S obzirom na to da je uvedena fiskalna kasa, susreću se sa izdavanjem fiskalnih računa što će im kasnije olakšati rad. Oni vode računa o escajgu i posuđu, prave i poslužuju kafu i čaj, poslužuju hranu i odgovaraju na druge zahtjeve gostiju.

Ukoliko još niste probali nešto iz naše kuhinje, pozovite Draška (065/831-637) ili Mirjanu (065/161-405) u terminu od 8.00 do 8.30 i informišite se o ponudi i cijenama. Takođe, na Fb stranici „JU ugostiteljsko-ekonomska škola Prijedor“ imate sedmični jelovnik, pa se možete pripremiti. Naručivanjem hrane iz našeg restorana pomažete rad Škole i učenika na praksi..

Učenik genercije za školsku 2020/2021 godinu.


Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je ugostio najbolje učenike osnovnih i srednjih škola. Među njima je bila i naša učenica Milana Lazić. Pavlović je istakao da je ponosan na mlade i pametne sugrađane, te da će Grad nastaviti pomagati talentovane i uspješne učenike i studnete kroz stipendije i jednokratnu pomoć. „Lica najboljih učenika krasiće naš grad sa jednog bilborda, a uz novčanu nagradu od 100 KM i romane Ive Andrića, i ovo je način da pokažemo kako nam je stalo i da smo zahvalni“ , rekao je Pavlović.

Učenici su naglasili da im je važna duhovna i materijalna satisfakcija, jer žele da žive i rade u sredini koja vrednuje znanje, trud i rad. Svima njima želimo uspješan nastavak školovanja i da sutra, kao mladi stručnjaci, budu važan dio društva koje će unapređivati.

Održano takmičenje ugostiteljskih i turističkih škola Republike Srpske


Dana 24.03.2018. godine održano je takmičenje ugostiteljskih i turističkih škola Republike Srpske. Ovogodišnje takmičenje je realizovano kroz projekat „Praktična nastava na radnom mjestu II – regija Prijedor“ koji implementira Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, a koji se finansira u okviru Programa Prilika Plus koji realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća – RARS uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Na ovogodišnjem takmičenju su učestvovala 44 učenika, odnosno 22 ekipe iz 13 škola Republike Srpske, podijeljenih u tri dicipline : kuvari, konobari i turistički tehničari.

U kategoriji konobara najbolji su bili učenici iz Ugostiteljske strukovne škole iz Doboja, a u kategoriji kuvara učenici prijedorske Ugostiteljsko – ekonomske škole..

U kategoriji konobara, drugo i treće mjesto osvojili učenici iz škole domaćina takmičenja i Srednje stručne škole iz Gradiške, a u kategoriji kuvara učenici Srednjoškolskog centra “Đuro Radmanović” iz Novog Grada i iz Srednjoškolskog centra Pale.

Po ocjeni stručnog žirija, prijedorski srednjoškolci su bili najbolji u kategoriji turizma, drugoplasirani su bili učenici iz Centra srednjih škola iz Trebinja, dok je treće mjesto osvojio Srednjoškolski centar Pale.

Podjelom pehara, priznanja i nagrada za prva tri osvojena mjesta svečano je završeno takmičenje ugostiteljskih i turističkih škola Republike Srpske u Prijedoru.

(Tekst preuzet sa web strane Agencija PREDA )

kuvar

Novi kabinet praktične nastave za kuvare i konobare


Pročitaj

Ugostiteljsko-ekonomska škola dobila je novi kabinet praktične nastave za učenike koji se školuju za kuvare i konobare. Savremeni kabinet će zasigurno pomoći u unapređenju obrazovnog programa, te pružiti mogućnost učenicima da steknu potrebne vještine, znanje i navike.

Ovo je najviše obradovalo učenike i profesore, time će im praktični dio nastave biti lakši. Učenici ove škole imaju restoran i sva jela koja pripremaju u svojoj kuhinji dostupna su našim građanima, po vrlo povoljnim cijenama. Sve što zarade, ulažu u nabavku namirnica i tako održavaju praktični dio nastave.

Direktor ove škole, Valentina Sovilj kaže da je novi kabinet iskorak u kvalitetu praktične nastave, te da će pružiti učenicima mogućnost da unutar škole osjete pravi rad, uz stalno nadgledanje profesora.

 

 

Kabinet praktične nastave u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u vrijednosti oko 46.500 KM, obezbijeđen je u okviru projekta “Praktična nastava na radnom mjestu – praksa dva” koji realizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA”. Projekat finansira Vlada Švajcarske putem programa “Prilika plus”, a sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Momir Širko iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća istakao je da je značaj ovog projekta u tome što učenici kada završe školovanje mogu odmah odgovoriti zahtjevima radnog mjesta.

Pored predstavnika Gradske uprave, te brojnih zvanica, svečanom otvaranju kabineta prisustvovao je ministar prosvjete i kulture RS, Dane Malešević. – Za kuvare i konobare je bitno da imaju kvalitetnu opremu, jer na sličnima će raditi kada se zaposle u restoranima. Bitno je da je ova škola dobila potrebnu opremu, jer obrazuju kvalitetan kadar – dodao je Malešević.

(Tekst preuzet sa web strane KOZARSKI VJESNIK )