Aktuelno

Održano takmičenje ugostiteljskih i turističkih škola Republike Srpske


Dana 24.03.2018. godine održano je takmičenje ugostiteljskih i turističkih škola Republike Srpske. Ovogodišnje takmičenje je realizovano kroz projekat „Praktična nastava na radnom mjestu II – regija Prijedor“ koji implementira Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, a koji se finansira u okviru Programa Prilika Plus koji realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća – RARS uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Na ovogodišnjem takmičenju su učestvovala 44 učenika, odnosno 22 ekipe iz 13 škola Republike Srpske, podijeljenih u tri dicipline : kuvari, konobari i turistički tehničari.

U kategoriji konobara najbolji su bili učenici iz Ugostiteljske strukovne škole iz Doboja, a u kategoriji kuvara učenici prijedorske Ugostiteljsko – ekonomske škole..

U kategoriji konobara, drugo i treće mjesto osvojili učenici iz škole domaćina takmičenja i Srednje stručne škole iz Gradiške, a u kategoriji kuvara učenici Srednjoškolskog centra “Đuro Radmanović” iz Novog Grada i iz Srednjoškolskog centra Pale.

Po ocjeni stručnog žirija, prijedorski srednjoškolci su bili najbolji u kategoriji turizma, drugoplasirani su bili učenici iz Centra srednjih škola iz Trebinja, dok je treće mjesto osvojio Srednjoškolski centar Pale.

Podjelom pehara, priznanja i nagrada za prva tri osvojena mjesta svečano je završeno takmičenje ugostiteljskih i turističkih škola Republike Srpske u Prijedoru.

(Tekst preuzet sa web strane Agencija PREDA )

kuvar

Novi kabinet praktične nastave za kuvare i konobare


Pročitaj

Ugostiteljsko-ekonomska škola dobila je novi kabinet praktične nastave za učenike koji se školuju za kuvare i konobare. Savremeni kabinet će zasigurno pomoći u unapređenju obrazovnog programa, te pružiti mogućnost učenicima da steknu potrebne vještine, znanje i navike.

Ovo je najviše obradovalo učenike i profesore, time će im praktični dio nastave biti lakši. Učenici ove škole imaju restoran i sva jela koja pripremaju u svojoj kuhinji dostupna su našim građanima, po vrlo povoljnim cijenama. Sve što zarade, ulažu u nabavku namirnica i tako održavaju praktični dio nastave.

Direktor ove škole, Valentina Sovilj kaže da je novi kabinet iskorak u kvalitetu praktične nastave, te da će pružiti učenicima mogućnost da unutar škole osjete pravi rad, uz stalno nadgledanje profesora.

 

 

Kabinet praktične nastave u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u vrijednosti oko 46.500 KM, obezbijeđen je u okviru projekta “Praktična nastava na radnom mjestu – praksa dva” koji realizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA”. Projekat finansira Vlada Švajcarske putem programa “Prilika plus”, a sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Momir Širko iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća istakao je da je značaj ovog projekta u tome što učenici kada završe školovanje mogu odmah odgovoriti zahtjevima radnog mjesta.

Pored predstavnika Gradske uprave, te brojnih zvanica, svečanom otvaranju kabineta prisustvovao je ministar prosvjete i kulture RS, Dane Malešević. – Za kuvare i konobare je bitno da imaju kvalitetnu opremu, jer na sličnima će raditi kada se zaposle u restoranima. Bitno je da je ova škola dobila potrebnu opremu, jer obrazuju kvalitetan kadar – dodao je Malešević.

(Tekst preuzet sa web strane KOZARSKI VJESNIK )